På hemsidan använder vi cookies för att den ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies.
Ny dator

Köpa dator guide

I den här guiden för köp av ny dator vill vi ge information och tips inför datorköpet. De ord vi använder (RAM-minne, processor, hårddisk, grafikkort och HDMI-utgång) förklaras på sidan Ordlista.

Konkreta tips på vad en ny dator bör klara av är färskvara. När du läser sådana tips ska du alltid kontrollera när informationen är skriven eller uppdaterad eftersom utvecklingen går fort. Det som skrevs för ett år sedan är redan gammal information.

Val av dator beror naturligtvis på vad man vill kunna använda sin nya dator till. Om man mest ska använda datorn till mejl, Internet, lagra foton och skriva dokument i exempelvis Word eller Excel räcker en enkel dator långt.

Om den nya datorn däremot ska användas till spel, särskilt spel med avancerad grafik, så krävs det mycket mer och man behöver lägga betydligt mer pengar på sitt köp av ny dator.

Windows 10

Sedan 2013 har det varit Windows 8, numera Windows 10 som gäller för PC vad gäller operativsystem,. Windows 8 och uppåt är ganska annorlunda mot tidigare versioner av Windows och kan kännas lite förvirrande till en början. I grunden sägs det vara enklare och mer logiskt än sina föregångare.

En sak som gör Windows 8 och uppåt speciellt är att det inte bara är anpassat till datorer utan också till surfplattor med touch-skärmar.

Startknappen är borta och ikoner och rullgardinsmenyer är ersatta av så kallade paneler. Windows har nu också appar, precis som mobiler och surfplattor. Detta innebär enklare installation från ett och samma ställe.

RAM-minne

Bland det första jag brukar titta på är hur mycket RAM-minne en dator har. 4 GB räcker fortfarande långt för basbehov, men det är absolut ingen nackdel att ha 6-8 GB eller ännu mer.

Processor

Datorer idag har generellt mycket bra processorer. Det blir nu allt vanligare med processorer med fyra eller fler kärnor. På så sätt klarar datorn bättre att ha flera program aktiva samtidigt. De vanligaste processorerna idag är Intel och AMD.

Hårddisk

De allra flesta hårddiskar är idag stora. En vanlig storlek idag är 1 TB (cirka 1000 GB). Samlar man på sig foton och filmer så går det åt utrymme och det är ingen nackdel att ha en hårddisk på 1 TB.

Å andra sidan går det lätt att i efterhand köpa en extra extern hårddisk för en rimlig penning, som man kopplar ihop med sin dator. Märker man att man behöver mer minne så kan det alltså kompletteras. En extern hårddisk är också bra för backup.

Om man har mycket foton och filmer är det en god idé att då och då flytta över sådana filer till en extern hårddisk. Finns det för lite ledigt utrymme på datorns hårddisk så blir datorn långsammare.

Själv lagrar jag alla foton direkt på en extern hårddisk.

Grafikkort

Ska du inte använda den nya datorn till avancerade spel så behöver du inte fundera så mycket på grafikkortet. Ett "basic" grafikkort räcker till de vanliga behoven.

Ska datorn användas till spel eller någon annan uppgift som kräver bra grafik, exempelvis bildbehandling, så bör man sätta sig in i de olika grafikkorten. För avancerade spel gäller oftast att ju dyrare grafikkort ju bättre. För mindre avancerade spel får man fundera på vilka pengar som är rimliga att lägga, kanske behöver man inte "värstingkortet" trots allt utan kan nöja sig med ett grafikkort i mellanprisklassen.

En fördel är om grafikkortet har så kallat "dedikerat" minne, vilket betyder att den har tillgång till eget minne och inte behöver belasta det vanliga arbetsminnet.

Viktigt är också vilken processor som sitter i grafikkortet.

Det finns idag två stora tillverkare av grafikkort: ATI/AMD och NVIDIA GeForce.

I grafikkortets namn finns siffror som talar om generation och prestanda.

AMD's senare serier av grafikkort har ett fyrsiffrigt namn. De två första siffrorna berättar vilken generation kortet tillhör (exempelvis 57xx eller 68xx). De två sista siffrorna i namnet talar om hur bra grafikkortet är i jämförelse med övriga kort i samma serie. Det betyder att 5770 är bättre än 5750.

Generellt är kort från en senare serie bättre.

NVIDIA använder samma princip men med tre siffror. Den första siffran talar om vilken generation kortet tillhör (exempelvis 2xx eller 5xx). De två senare siffrorna beskriver prestandan inom generationen. Ett 295 är exempelvis betydligt bättre än 210.

På Internet finns tester som jämför olika grafikkort.

USB

På en dator finns alltid ett antal USB-portar där man kan ansluta exempelvis en extern hårddisk, en kamera, mobiltelefonen med mera. Den tidigare standarden heter USB 2.0, men nu blir USB 3.0 allt vanligare. Fördelen är att överföring mellan hårddisk, kamera eller mobiltelefon och datorn sker 10 gånger snabbare.

En dator har ofta en blandning av både USB 2.0 och 3.0, men en rekommendation är att ha åtminstone någon eller några USB 3.0-portar.

HDMI-utgång

Själv tycker jag det är mycket trevligt och smidigt att kunna koppla datorn till TV:n för att titta på webbTV, en film eller foton. För mig känns det viktigt att köpa en dator med så kallad HDMI-utgång, där men kopplar en HDMI-sladd mellan datorn och TV:n.

Dessutom har ett så kallat TV-kort i datorn, vilket innebär att jag kan titta på de fria kanalerna direkt i datorn. När jag vill spela in ett program gör jag det oftast på datorn via programmet Windows Media Center. Det tycker jag är mycket smidigare än att spela in på DVD-spelaren.

Var ska jag köpa min nya dator?Senast uppdaterad 171227