Ny dator

Köpa dator guide

I den hÀr guiden för köp av ny dator vill vi ge information och tips inför datorköpet. De ord vi anvÀnder (RAM-minne, processor, hÄrddisk, grafikkort och HDMI-utgÄng) förklaras pÄ sidan Ordlista.

Konkreta tips pÄ vad en ny dator bör klara av Àr fÀrskvara. NÀr du lÀser sÄdana tips ska du alltid kontrollera nÀr informationen Àr skriven eller uppdaterad eftersom utvecklingen gÄr fort. Det som skrevs för ett Är sedan Àr redan gammal information.

Val av dator beror naturligtvis pÄ vad man vill kunna anvÀnda sin nya dator till. Om man mest ska anvÀnda datorn till mejl, Internet, lagra foton och skriva dokument i exempelvis Word eller Excel rÀcker en enkel dator lÄngt.

Om den nya datorn dÀremot ska anvÀndas till spel, sÀrskilt spel med avancerad grafik, sÄ krÀvs det mycket mer och man behöver lÀgga betydligt mer pengar pÄ sitt köp av ny dator.

Windows 10

Sedan 2013 har det varit Windows 8, numera Windows 10 som gÀller för PC vad gÀller operativsystem,. Windows 8 och uppÄt Àr ganska annorlunda mot tidigare versioner av Windows och kan kÀnnas lite förvirrande till en början. I grunden sÀgs det vara enklare och mer logiskt Àn sina föregÄngare.

En sak som gör Windows 8 och uppÄt speciellt Àr att det inte bara Àr anpassat till datorer utan ocksÄ till surfplattor med touch-skÀrmar.

Startknappen Àr borta och ikoner och rullgardinsmenyer Àr ersatta av sÄ kallade paneler. Windows har nu ocksÄ appar, precis som mobiler och surfplattor. Detta innebÀr enklare installation frÄn ett och samma stÀlle.

RAM-minne

Bland det första jag brukar titta pÄ Àr hur mycket RAM-minne en dator har. 4 GB rÀcker fortfarande lÄngt för basbehov, men det Àr absolut ingen nackdel att ha 6-8 GB eller Ànnu mer.

Processor

Datorer idag har generellt mycket bra processorer. Det blir nu allt vanligare med processorer med fyra eller fler kÀrnor. PÄ sÄ sÀtt klarar datorn bÀttre att ha flera program aktiva samtidigt. De vanligaste processorerna idag Àr Intel och AMD.

HĂ„rddisk

De allra flesta hÄrddiskar Àr idag stora. En vanlig storlek idag Àr 1 TB (cirka 1000 GB). Samlar man pÄ sig foton och filmer sÄ gÄr det Ät utrymme och det Àr ingen nackdel att ha en hÄrddisk pÄ 1 TB.

Å andra sidan gĂ„r det lĂ€tt att i efterhand köpa en extra extern hĂ„rddisk för en rimlig penning, som man kopplar ihop med sin dator. MĂ€rker man att man behöver mer minne sĂ„ kan det alltsĂ„ kompletteras. En extern hĂ„rddisk Ă€r ocksĂ„ bra för backup.

Om man har mycket foton och filmer Àr det en god idé att dÄ och dÄ flytta över sÄdana filer till en extern hÄrddisk. Finns det för lite ledigt utrymme pÄ datorns hÄrddisk sÄ blir datorn lÄngsammare.

SjÀlv lagrar jag alla foton direkt pÄ en extern hÄrddisk.

Grafikkort

Ska du inte anvÀnda den nya datorn till avancerade spel sÄ behöver du inte fundera sÄ mycket pÄ grafikkortet. Ett "basic" grafikkort rÀcker till de vanliga behoven.

Ska datorn anvÀndas till spel eller nÄgon annan uppgift som krÀver bra grafik, exempelvis bildbehandling, sÄ bör man sÀtta sig in i de olika grafikkorten. För avancerade spel gÀller oftast att ju dyrare grafikkort ju bÀttre. För mindre avancerade spel fÄr man fundera pÄ vilka pengar som Àr rimliga att lÀgga, kanske behöver man inte "vÀrstingkortet" trots allt utan kan nöja sig med ett grafikkort i mellanprisklassen.

En fördel Àr om grafikkortet har sÄ kallat "dedikerat" minne, vilket betyder att den har tillgÄng till eget minne och inte behöver belasta det vanliga arbetsminnet.

Viktigt Àr ocksÄ vilken processor som sitter i grafikkortet.

Det finns idag tvÄ stora tillverkare av grafikkort: ATI/AMD och NVIDIA GeForce.

I grafikkortets namn finns siffror som talar om generation och prestanda.

AMD's senare serier av grafikkort har ett fyrsiffrigt namn. De tvÄ första siffrorna berÀttar vilken generation kortet tillhör (exempelvis 57xx eller 68xx). De tvÄ sista siffrorna i namnet talar om hur bra grafikkortet Àr i jÀmförelse med övriga kort i samma serie. Det betyder att 5770 Àr bÀttre Àn 5750.

Generellt Àr kort frÄn en senare serie bÀttre.

NVIDIA anvÀnder samma princip men med tre siffror. Den första siffran talar om vilken generation kortet tillhör (exempelvis 2xx eller 5xx). De tvÄ senare siffrorna beskriver prestandan inom generationen. Ett 295 Àr exempelvis betydligt bÀttre Àn 210.

PÄ Internet finns tester som jÀmför olika grafikkort.

USB

PÄ en dator finns alltid ett antal USB-portar dÀr man kan ansluta exempelvis en extern hÄrddisk, en kamera, mobiltelefonen med mera. Den tidigare standarden heter USB 2.0, men nu blir USB 3.0 allt vanligare. Fördelen Àr att överföring mellan hÄrddisk, kamera eller mobiltelefon och datorn sker 10 gÄnger snabbare.

En dator har ofta en blandning av bÄde USB 2.0 och 3.0, men en rekommendation Àr att ha Ätminstone nÄgon eller nÄgra USB 3.0-portar.

HDMI-utgÄng

SjÀlv tycker jag det Àr mycket trevligt och smidigt att kunna koppla datorn till TV:n för att titta pÄ webbTV, en film eller foton. För mig kÀnns det viktigt att köpa en dator med sÄ kallad HDMI-utgÄng, dÀr men kopplar en HDMI-sladd mellan datorn och TV:n.

Dessutom har ett sÄ kallat TV-kort i datorn, vilket innebÀr att jag kan titta pÄ de fria kanalerna direkt i datorn. NÀr jag vill spela in ett program gör jag det oftast pÄ datorn via programmet Windows Media Center. Det tycker jag Àr mycket smidigare Àn att spela in pÄ DVD-spelaren.

Var ska jag köpa min nya dator?Senast uppdaterad 180925